Göz sağlığı, yaşam kalitesi açısından oldukça büyük öneme sahiptir. Bazı göz hastalıkları erken dönemde tedavi edilmediklerinde ilerleyerek görme kaybına varan kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle düzenli göz muayenesi yaptırmak ve gözlerdeki olası hastalıkları ilerlemeden tespit etmek büyük önem taşır. Sağlıklı insanlar yılda bir kez göz taramasından geçmeli, göz sağlığına ilişkin herhangi bir şikayeti bulunanlar Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne muayene olmalıdır.
Atamer Göz Merkezi’nde uygulanan göz muayenesi 7 aşamadan oluşmaktadır. Göz muayenemiz ortalama 30 dakika sürmektedir. Ancak muayene sonrasında bir retina problemi veya göz sinirlerinizde bir kusur teşhis edilirse, göz muayeneniz damlalı olmak üzere ortalama 45 dakika sürecektir. Geniş kapsamlı bir göz muayenesi ile bir hastalığın erken teşhisi ve olası bir hastalığın tedavisi mümkündür.
Göz muayenesinin Önemi Nedir?
Olası bir hastalığın erken teşhisi için yılda 1 kez göz muayenesi olmak oldukça önemlidir. Kapsamlı bir göz muayenesi ile şeker hastalığı (diyabet), hipertansiyon, beyin tümörü, kalp hastalıkları, kalp hastalıkları ve Parkinson gibi birçok hastalığın erken teşhisi de mümkündür. Çocuk yaşta hastalar için göz muayenesi daha sık aralarla yapılması faydalıdır.
Göz muayenesi Aşamaları
1. Görme Keskinliği Testi
Harflerin, okuma yazması olmayan hastalarımızda ise şekillerin ince detaylarının görülüp görülmediğinin foropter ile kontrol edildiği ilk aşamada, görme keskinliği testi yapılmaktadır. Harflerin, rakamların veya şekillerin büyükten küçüğe doğru sıralandığı bu testimiz ile yakın ve uzak görme problemleriniz teşhis edilmektedir.
2. Gözlük Muayenesi
İkinci aşamada refrakometre ile ölçümler yapılarak miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi olası görme kusurlarınız kontrol edilmektedir. Yapılan ölçümler ile gözlük ihtiyacınız olup olmadığı anlaşılır. Test sonucunda elde edilen veriler son teknoloji cihazlarımızda hasta üzerinde gözlük camı olarak denenerek sübjektif en iyi görme tespit edilmektedir.
3. Göz Kapağı Muayenesi
Üçüncü aşamada göz kapakları, gözyaşı kanalı sistemi, göz kapağının çevresindeki bölge ve gözyaşı bezlerinin durumu muayene edilmektedir.
4. Göz Kaslarının Muayenesi
Dördüncü aşama olan göz kaslarının muayenesi, şaşılık ve çift görme şikayetleri bulunan hastalarda uygulanması son derece önemlidir. Bu aşamada, göz bebeğinin hareketlerini yönlendiren göz içi kaslar ve gözlerimizin paralel durmasını sağlayan dış kasların mevcut durumu kontrol edilmektedir.
Hareketli bir cismin gözle takip edilmesi ile uygulanan bu aşamamızda teşhis edilen rahatsızlıklar, okuma ve diğer motor becerilerin ölçülmesinde oldukça önemlidir. Nörolojik rahatsılıkların teşhisinde de temel muayene yöntemlerinden bir tanesidir.
5. Göz Tansiyonu Ölçümü
Beşinci aşamada göz tansiyonu (glokom) ölçümü ile gözlerinizin içerisindeki basınç oranları ölçülmektedir. Tonometreden gözlerinize hava ileterek uygulanan bu test herhangi bir ağrı hissettirmemekle beraber göze temas etmeden uygulanmaktadır.
Göz basıncınız normal değerlerin üzerinde olduğu tespit edildiğinde glokom olma olasılığınız bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda göz siniri ölçüm testi, görme alanı ve kornea kalınlığı muayenesi yapılmaktadır.
6. Biomikroskobik Muayene
Altıncı aşamada göz dokularının büyütülerek incelemesine dayanan bir muayene yer almaktadır. Birçok farklı cihazın bir araya gelmesiyle oluşan Slit Lamp adlı cihaz ile gözün kornea, iris, lens ve retina tabakaları detaylı bir şekilde incelenmektedir. Göz ilgili tüm neredeyse tüm hastalıkların teşhisi için oldukça önemli bir muayenedir.
7. Göz Dibi Muayenesi
Yedinci aşamada konusunda uzman doktorlarımızın kullandığı mercekler yardımıyla gözün arka kısmında yer alan vitreus, optik sinir, retina ve makula (sarı nokta) incelenmektedir. Bazı durumlarda gözlere göz bebeğini büyütücü damla damlatılarak uygulanır. Göze damlatılan damlaların etkili olma süresi ortalama 20-30 dakikadır.
Göz dibi muayenesinin çocuklarda uygulanması ile gizli kalmış görme kusurları saptanabilmektedir.