Gözün bir nokta sabit şekilde bakarken görebildiği alanlara göre alanı denirken, bu alanı hesaplamaya yarayan teste görme alanı testi denir. Görme alanı, gözün görüş alanı içerisinde kalan alandır.
Göz bir noktaya sabit bir şekilde bakarken görebildiği diğer alanlar görme alanı kapsamında değerlendirilir. Görme alanı testi ise bu alanın büyüklüğünü hesaplamaya yarar. Bilgisayarlı görme alanı testi ile göz tam karşıdaki sabit bir noktaya bakarken hem merkezi (santral), hem de gözün bu noktanın çevresinde görebildiği alan (periferik) değerlendirilir. Görme alanı hem gözün sinir tabakasının (retina), hem de görme sinirinden (optik sinir) beyindeki görme merkezine giden görme yollarının işleyişi ve hastalıkları hakkında bilgi verir.Görme alanı başta göz tansiyonu (glokom) olmak üzere göz sinir (optik sinir) hastalıkları, beyin tümörleri ve bazı retina hastalıklarının takibi için kullanılır.
Görme alanı testi yapılırken göze herhangi bir damla damlatılmaz, Her bir göz için ayrı tetkik yapılır. Bir göze test uygulanırken diğer göz kapatılır. Test süresi istenilen testin özelliğine göre göz başına 10-30 dakika sürmektedir. Eğer yakın görmeniz bozuk ise, kırk yaş üzeri için yakın gözlüğü kullanılarak yapılır.
Test karanlık bir odada yapılır. Test esnasında hasta başını cihazın önüne yerleştirir ve cihazın içindeki sabit bir noktaya bakarken zayıf ışık çakmaları gösterilir. Hasta her ışık çakmasını gördüğünde elindeki düğmeye basar. Sonuçlara göre hastaya tedavi önerilir.