Fundus Fluoresein Anjiografi (FFA)
"Göz anjiyosu" olarak bilinen FFA, gözün arkasında bulunan göz sinir dokusuna (retina) damar tabakasına (koroid) ve damar yapılarını inceleyen bir tekniktir.
Fundus Fluorescein Anjiografi (FFA) floresein adlı madde kullanılarak retina damarlarının görüntülemesinin sağlandığı bir tanı yöntemidir. Retina hastalıklarının tanısı ve takibi için temel yöntemlerden biridir.
Gözün anjiyografik görüntülenmesi ile şeker hastalığı, hipertansiyon, gece körlüğü, göz tümörleri ve retinanın yapısal bozuklukları ortaya çıkarılabilmektedir.
Fundus fluoresein anjiografisi (FFA) gözün arka kısmındaki retina ve koroid olarak adlandırılan sinir tabakasını ve bunun destek dokusunu incelemekte kullanılan bir tetkiktir. İşlemden önce hastanın kolundaki ya da elinin üzerindeki bir damardan fluoresein adlı ilaç enjekte edilir. Bu ilaç damardan kalbe, oradan da tüm vücuda ve bu arada koroid ve retina damarlarına geçer. İşlem, bu esnada koroid ve retinanın özel bir kamera yardımıyla fotoğraflanmasından ibarettir. Dışarıdan bakıldığında turuncu renkte görülen ilaç, üzerine mavi ışık tutulduğunda yeşil renkli parlak yansıma yapar. Bu özelliği sayesinde içinden geçtiği damarların net biçimde görülmesine, damar tıkanıklıklarının, damarlardan doku içine sıvı kaçaklarının tespitine ve kanla iyi beslenen veya beslenemeyen alanların ayırt edilmesine imkân tanır.