ŞALAZYON
Şalazyonlar, göz kapağında bulunan meibomian bezleri veya yağ bezlerinin tıkanması ile oluşan küçük şişliklerdir. Bu şişlikler genellikle tıkanma nedeniyle boşalamayan yağ birikintileri ya da enfeksiyonlardan kalan irinlerle doludur. Göz kapağının iç veya dış kısmında oluşabilen şalazyonlar kızarıklık, şişlik, batma hissi gibi rahatsızlıklara yol açabilir. Şalazyon, genellikle birkaç milimetre boyuta sahip yumrular şeklinde tek bir gözde veya her iki gözde görülebilir. Bu şişlik şalazyonun en temel belirtisidir.
Şalazyon nedenleri arasında sıralanabilecek bazı faktörler şunlardır:
- Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar
- Konjonktivit
- Blefarit
- Şeker hastalığı ve bazı diğer kronik hastalıklar
- Oküler rosacea hastalığı
- Kirpik köklerini etkileyen enfeksiyonlar
- Genetik yatkınlık
- Göze zarar verebilecek kimyasal maddelere maruz kalma
Şalazyona neden olan tıkanıklıkların kendiliğinden açılmaması ve şalazyonun birkaç haftadan daha uzun süredir herhangi bir iyileşme göstermemesi halinde hekimler tarafından cerrahi şalazyon operasyonu önerilebilir. Bu kararın verilmesinde şalazyonun boyutu oldukça etkilidir. Küçük boyutlu ve göze zarar vermeyecek şekildeki arpacıklarda sıcak kompres ve merhem, damla gibi tedaviler bir süre daha uzatılabilir. Fakat çok büyüyen veya aylardır varlığını sürdüren şalazyonlar için tedavi yolu cerrahi operasyondur.
ARPACIK
Arpacık, göz kapaklarının uç noktalarında bulunan yağ bezlerinin bakteriyel enfeksiyonudur. Gözde arpacık çıkması sık karşılaşılan ve çoğu zaman zararsız bir durumdur. Arpacık gözün mikroplanması nedeniyle olur, kızarıklık, hafif acı, ağrı ve rahatsızlık verir.
Göz kapaklarında pek çok yağ bezi vardır. Bu bezlerin kanal ağızları kirpik diplerine açılır. Bu kanal ağızlarından birinin mikroplarca tıkanıp, göz kapağında küçük bir enfeksiyon oluşmasına “arpacık” adı verilir.
Arpacık, ağrılı bir durumdur. Kapak şiş, kırmızı ve normalden sıcaktır.
Gözde arpacık oluşmasının birçok nedeni vardır. Çeşitli nedenlerle bulaşan bakteri ya da diğer organizmalar gözde iltihabın başlamasına neden olabilirler.
Arpacık özellikle vücut direncinin düştüğü yorgunluk ve uykusuzluk gibi dönemlerde ortaya çıkan bir enfeksiyondur.
Arpacık ameliyatının amacı arpacıkta birikmiş iltihap maddesini boşaltmak ve buradaki tıkanmış yağ bezlerini açarak kisti tedavi etmektir. Arpacık tedavi edilmesine rağmen 2 ile 3 hafta içinde iyileşmemesi ya da sertleşmesi durumunda cerrahi müdahale gerekebilir. Göz kapağının iç kısmına küçük bir kesi yapılarak gerçekleştirilen operasyon ile enfeksiyonun giderilmesi için iltihap tamamen boşaltılır.