Göze kaçan sivri yapılı objeler, sıvı ya da gaz gibi maddeler, göz sağlığını son derece olumsuz etkileyebilir ve büyük bir tehlike oluşturabilir. Yüzeysel yabancı cisimler genellikle gözün yüzüne yapışırken, sivri yabancı cisimler korneayı delerek gözün içine ulaşabilir.
Korneada yabancı cisimler, gözde kızarıklığa, sulanmaya, hatta batmadan kaynaklı acıya sebep olabilir. Akabinde görüşün kısıtlanması da muhtemeldir. Yaşam konforunu son derece olumsuz etkileyen bu durum bir an evvel giderilmezse, uzun vadede göz çevresinde hasara yol açabilir.
Özellikle kimyasal yaralanmalar, geri dönüşü mümkün olmayan zararlar verebilir. Eğer bir an evvel tedavi edilmezse, kişi görme kaybına uğrayabilir.
Yabancı cisim gözü delecek kadar sert veya hızlı değilse genellikle kapak altında veya göz küresi üzerinde yerleşir. Kapak altına sıkışan yabancı cisim tipik olarak kapak kıpma ile artan batma hissine yola açar. Beşinci sinirin tahrişine bağlı olarak batma hissi, sulanma, kapağın zor açılması, fotofobi ve kırmızı göz dikkati çeker. Hikayeden gözün delinmediği kesinleştirilerek bir damla topikal anestetik ile (proparakain) ön segment uyuşturulduktan sonra kapaklar açılarak sırasıyla kornea ve göz küresi sonra göz kapakları çevrilerek ışık ve büyüteç yardımıyla incelenir. Yabancı cisim su ile yıkanarak veya ıslatılmış pamuk uçlu çöple uzaklaştırılır. Korneaya saplanmış ci-simlerin sekel bırakmaması için göz hekimi tarafından çıkarılması gerekir.