Şaşılık, her iki gözün birbiriyle paralel olmaması durumudur. Gözlerin birbiriyle paralel olmasını sağlayan gözün dış çevresinde 6 adet kas bulunmaktadır ve bu kasların birbiriyle uyumsuz hareket etmesi şaşılığa neden olmaktadır.
Şaşılığın tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Doğumdan hemen sonra ve çocukluk döneminde düzenli olarak göz muayenesi yaptırmanız gerekmektedir. Erken teşhis için geç kalındığında ömür boyu sürecek görme kusurları veya çocukların gözlerinde estetik bozukluk meydana gelebilmektedir.
Göz kaslarımız beynimiz tarafından yönetilmektedir. Herhangi bir sebeple göz kaslarında meydana gelecek bir felçler ile şaşılık oluşabilir. 2 yaşından sonra göz bozukluğundan dolayı oluşan şaşılıklar da görülmektedir. Ayrıca şaşılık genetik faktörlere de bağlıdır.
Şaşılığın Sebepleri
Şaşılığın oluşmasında tek bir neden yoktur. Sorunlu hamilelik dönemi, doğumun problemli olması, çocuğun gelişimi, geçirdiği hastalıklar şaşılığa yol açabilir. Şaşılık için genetik yatkınlık da söz konusudur. Ailede gözünde kayma olan varsa çocuklarda şaşılığın görülme ihtimali artmaktadır.
Çocukluk döneminde yani 2 yaşından sonra görülen şaşılıklarda genellikle neden göz bozukluklarıdır. Şaşılığa yatkınlığı olan bir çocukta gözdeki kayma, ateşli bir hastalık veya bir travma (düşme, ameliyatlar, kazalar) sonrası başlayabilir.
Şaşılık; optik tedavi, cerrahi tedavi, medikal tedaviler ve ortoptik egzersizler ile tedavi edilebilmektedir.