Göz içindeki basıncın yükselmesi sonucu göz içinde bulunan optik sinirlerin zarar görmesiyle körlüğe neden olan bir hastalık olan göz tansiyonu (glokom), tahribat sürekli devam ettiği takdirde görme yetisinin kalıcı olmasına neden olmaktadır. Göz tansiyonun belirtileri neredeyse yok denecek kadar önemsiz olabilmektedir. Glokomun teşhisi için en önemli etken düzenli göz muayenesi yapılmasıdır. Özellikle 40 yaş üzerinde olan ve ailesinde glokom olan bireylerin düzenli olarak göz muayenesi yaptırması son derece önemlidir.
Genetik faktörlerin dışında; göz enfeksiyonları, göz damarlarında oluşan kan pıhtıları ve gözde meydana gelen yaralanmaların glokoma sebep olduğu görülmektedir. Guatr, ilerleyen yaş, diyabet ve uzun süreli kortizon ilaçlarının kullanılması glokom riskini arttırdığı düşünülmektedir.
Glokom belirtilerinin fark edilmesi zor olsa da gözlerde kızarıklık, mide bulantısı ve kusma, görme yetisinin bozulmaya başlaması, görüş açısında darlaşma, gözlerde acı hissi, bulanık görme, göz ağrısı, ışıklar etrafında hare görülmesi gibi şikayetler belirti olarak gösterilebilir.
Glokom Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Glokom hastalığı sadece doktor kontrolleri ile teşhis edilebilmektedir. Göz içi basınç ölçümü, optik sinir bası ve retina kontrol edikten sonra, görme alanı testi ve OCT iler sinir lifleri analizi yapılarak glokom hastalığı teşhis edilebilmektedir.
Glokom Tipleri
- Normal Tansiyonlu Glokom
- Oküler Hipertansiyon
- Primer Açık Açılı Glokom
- Primer Açı Kapanması Glokomu
Glokom Hastalığının Tedavisi
Glokom hastalığı tedavi edilmediği takdirde kalıca körlüğe neden olabilecek kadar tehlikeli bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde hastanın sağlık durumu göz önünde bulundurarak hareket eden doktorlarımız farklı yöntemler izleyebilmektedir. Glokom tedavileri aşağıda belirtildiği gibidir:
- İlaç tedavisi
- Lazer tedavisi
- Cerahi Operasyon (Dikişsiz Glokom Ameliyatı GATT)