Gözün orta tabakası olan uveanın (iris) iltihabına üveit denmektedir. Uvea tabakasında gözü besleyen damarlar bulunduğu için bu bölgede oluşacak iltihaplar görme kalitesinde tehlike yaratabilmektedir.
Üveit acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır aksi takdirde, göz bebeğinde şekil bozuklukları, göz tansiyonu yükselmesi, katarakt gibi kalıcı yan etkilere neden olabilir.
Erken teşhis, düzenli takip, doğru tedavi yöntemi ve uyumlu hasta doktor ilişkisi zarar görmüş gözün çoğu kez sağlığına kavuşmasını sağlamaktadır.
Gözde kızarıklık, gözde ağrı, ışığa karşı aşırı hassasiyet, bulanık görme veya görmenin azalması ve göz etrafında ağrı üveit hastalığının belirtileri arasında gösterilebilir.
Üveit hastalığının teşhisinde belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka bir göz doktoruna muayene olunması gerekmektedir. Üveit hastalığı dışarıdan ilk bakışta anlaşılsa bile enfeksiyonun yayılım alanını tespit edebilmek için anjinografi, ultrasonografi ve ERG gibi ileri tetkikler gerekli olabilir.
Üveit tedavisi olan bir hastalıktır ve tedavisi bitse bile hastalığın tekrar edebilme olasılığı olduğundan dolayı rutin kontrollere devam edilmesi gerekmektedir.